Owocowe maseczki. Zrób je sama
OLGA CHOJNACKA • dawno temuLato do najlepszy moment dla smakoszy malin, truskawek, jagód i innych owoców sezonowych. Są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto więc skorzystać z okazji i pozwolić cieszyć się nimi nie tylko naszemu podniebieniu, ale i skórze poprzez zastosowanie naturalnych kosmetyków.
Doskonałym naturalnym składnikiem maseczek są maliny, które odżywiają skórę, wygładzają ją i ujędrniają.
Maseczka z malin i miodu
Rozgniecione maliny wymieszaj z miodem i żółtkiem, a następnie nałóż na twarz. Po około 10–15 minutach delikatnie zmyj ciepłą wodą.
Maseczki z jagód szczególnie zalecane są osobom o tłustej i trądzikowej cerze ze względu na działanie złuszczające i ściągające właściwości. Obecność przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na opóźnianie procesu starzenia.
Maseczka z jagód
Garść owoców rozgnieć i nałóż je na twarz na około 20 minut. Po tym czasie zmyj je ciepłą wodą.
Działanie winogron docenia się w walce z wolnymi rodnikami. Poza tym nawilżają i regenerują skórę. Przywracają blask osobom o cerze pozbawionej witalności.
Maseczka z winogron
Obierz ze skórki winogrona i usuń pestki. Po rozgnieceniu ich na papkę dodaj łyżkę miodu, a następnie wymieszaj z żółtkiem. Nałóż maseczkę na około 20 minut, a potem zmyj ciepłą wodą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze