Składniki:
0,3l słodkiej śmietanki 30%, główka czosnku, szczypta soli
Jak przyrządzić?
Ubić śmietanę ze szczyptą soli (ma być delikatnie słona) na sztywną i puszystą piankę. Zmiażdżyć dokładnie czosnek i wymieszać ze śmietaną.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Potrzebne przybory:
Miska, ubijaczka do piany (mikser), wyciskacz do czosnku, łyżka do mieszania, ręce do trzymania, oczy do patrzenia, język do smakowania i głowa do kierowania ;)
Jak podawać?
Najlepszy dodatek do pieczonego mięska!
Np. karczek z grilla z pianką czosnkową - mniodzio!
Np. karczek z zielonym pieprzem (pieczony na lekkim tłuszczu, posypany tylko solą), na koniec smażenia wrzucamy zielony pieprz z zalewy.
Uwagi:
Wielkość główki czosnku dobieramy w zależności od pożądanej mocy. :)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 6 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Silverweb |