Co jeść, aby przeżyć atak serca?
ALICJA • dawno temuJeśli przeżyłaś już atak serca, oczywiste jest przejście na dietę. Niektóre pokarmy mogą zwiększać ryzyko zawału, inne je zmniejszać. Dlatego tak ważna jest wiedza na temat tego, co powinno się jeść, by móc złagodzić dolegliwości. Wskazówki poniżej.
Na serce
Wzbogać dietę o duże ilości ryb. Według badaczy dieta bogata w ryby może zmniejszyć ryzyko ponownego ataku serca nawet o 1/3. Samo odstawienie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone, może nie wystarczyć. Serce trzeba wspomóc a nie tylko mu nie szkodzić.
Na bóle zamostkowe
Występowanie bólów w klatce piersiowej zwykle wiąże się z zatorami w tętnicach wieńcowych. W wyniku zwężenia tętnic przez płytki miażdżycowe do serca dociera zbyt mała ilość krwi, a co za tym idzie i tlenu. Aby ukrócić bóle wzbogać dietę o:
- duże ilości owoców,
- warzywa,
- tłuszcz rybi,
- kasze,
- orzechy,
- oleje roślinne bogate w witaminę E (najlepiej oliwę z oliwek).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze