Składniki:
- ryz - 2 woreczki (dla 2 osob)
- mala puszka ananasow( w kawalkach)
- pol sloika ogorkow konserwowych
- ser zolty (starty lub w plasterkach)
- sos pieczarkowy (ja uzywam z torebki (wstyd sie przyznac))
Jak przyrządzić?
Ryz zagotowac, tak jak jest napisane na opakowaniu. Odcedzic ogorki i ananasy i pokroic na drobne kawalki (~1 cm). Wymieszac z ryzem. Doprawic pieprzem na ostro, przelozyc do zaroodpornych miseczek. Przykryc serem zoltym i wstawic do piekarnika, az ser sie stopi. Wyciagnac i polac sosem pieczarkowym.
Potrzebne przybory:
Garnek, noz, miseczki zaroodporne, ewentualnie tarka do sera
Jak podawać?
W miseczkach prosto z piekarnika, mozna przystroic jakas zieleninka. Polecam do picia sok jablkowy w trakcie jedzenia. Ja to uwielbiam! Smacznego.
Uwagi:
Ilosc ananasow i ogorkow szacuje wg smaku. Ser uzywam zazwyczaj starty, latwiej sie topi. Najlepiej jest od razu po ugotowaniu ryzu przygotowywac reszte, nie trzeba wtedy dlugo zapiekac bo ryz jest goracy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Monika |