Składniki:
- 40 dag piersi kurczaka
- 2 cebule
- 2 strąki zielonej papryki
- kostka bulionu wołowego
- 4 łyżki śmietany
- łyżka estragonu
- szczypta chili
- 2 łyżki margaryny
- łyżka mąki
- 22,5 dag makaronu
- sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Wsypać mąkę, majeranek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu do plastikowej torebki. Włożyć pokrojone w paseczki piersi kurczaka i lekko potrząsnąć torebką. Wyjąć, strzepnąć nadmiar mąki. Rozgrzać na patelni margarynę, wrzucić pokrojone cebule i papryki. Smażyć 5 min., przełożyć na talerz. Wstawić makaron, a na patelni smażyć mięso na średnim ogniu przez 5 min. aż się zarumieni. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać filiżankę gorącego bulionu, gotować 3 min, włożyć cebulę, paprykę i mięso. Wymieszać śmietanę z pieprzem i chili, wlać do kurczaka i warzyw. Trzymać na małym ogniu przez 3 min. nie dopuszczając do wrzenia. Makaron odcedzić.
Jak podawać?
Makaron ułożyć na półmisku, polać ragout z kurczaka. Posypać zieleniną i tartym serem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 14 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średni |
Przybliżony koszt | 21 zł |
Autor | Emilka |