Składniki:
1 kg mąki, 2 margaryny, 10 dag drożdzy, 1 szklanka śmietany, łyżka cukru pudru, 1 łyżka smalcu
Na nadzienie ok 1 kg jabłek
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki zagnieść. Następnie ciasto zamrozić na 24 godziny, wyjąć, odmrozić i jeszcze raz wyrobić. Wałkować ciasto na grubość ok 4mm i zwijać rogaliki wypełniając je kawałkami jabłka. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Miska, blacha do pieczenia, wałek
Jak podawać?
z pyszną kawusią
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1440 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 100 szt. |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | mimi |