Fasolka po wegetońsku

Przepis kulinarny

Składniki:

Fasola "duży jaś", koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, olej, duża cebula, parówki sojowe wędzone, sól, pieprz, cukier, możemy dodać śmietanę

Jak przyrządzić?

Fasolę moczymy dzień wcześniej (wersja dla leniwych - można kupić w puszce, odpada moczenie i gotowanie, z tym że o wiele drożej), gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka.Sos: wrzucamy pokrojoną cebulę na zimny olej, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na małym ogniu, aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojoną kiełbaskę sojową (2-3 szt.), lekko podsmażamy.Do osobnego, dużego rondla wrzucamy 1 lub 2 koncentraty pomidorowe (w zależności od ilości fasoli), dolewamy bulion warzywny (najlepiej z Knorra w kostkach) tak aby nie było za rzadko ani za gęsto, doprawiamy do smaku cukrem (zdrowiej brązowym).Dorzucamy cebulę z kiełbaską i fasolę, mieszamy. Do smaku mozna dolać troche śmietany (12 - 18%)

Uwagi:

Danie bardzo syte, przepis na 2 osoby - nie podaje ilości fasoli, sami wiecie ile zjecie, ta ilość sosu pozwala na dużą dowolność - moze być bardziej gęsto lub rzadko jak kto lubi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł
AutorDamian

Fasolka po wegetońsku: Podobne przepisy

Fasolka po wegetońsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy