Składniki:
- 2 avocado
- 1 bardzo dojrzaly pomidor
- 1/4 duzej cebuli (albo 1 malutka)
- sok z 1/2 lemonki i 1/2 cytryny
- opcjonalnie lagodny sos salsa
- sol, pieprz, papryka chili do smaku
Jak przyrządzić?
1. obrac avocado
2. wycisnac sok z lemonki i cytryny
3. obrac pomidor ze skorki i wykroic twarda czesc ze srodka
4. drobno pokroic cebule
5. zalac 1/2 szklanki sosu salsa (opcjonalnie)
6. przyprawic do smaku
7. zgniesc wszystko razem
8. zostawic na ok 2h aby skladniki sie dobrze "przegryzly"
Jak podawać?
Swietny sos do meksykanskich czipsow kukurydzianych lub krakersow.
Uwagi:
Do gniecenia skladnikow zwykle uzywam tluczka do ziemniakow.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | srednia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Basik |