Sk艂adniki:
- 2 avocado
- 1 bardzo dojrzaly pomidor
- 1/4 duzej cebuli (albo 1 malutka)
- sok z 1/2 lemonki i 1/2 cytryny
- opcjonalnie lagodny sos salsa
- sol, pieprz, papryka chili do smaku
Jak przyrz膮dzi膰?
1. obrac avocado
2. wycisnac sok z lemonki i cytryny
3. obrac pomidor ze skorki i wykroic twarda czesc ze srodka
4. drobno pokroic cebule
5. zalac 1/2 szklanki sosu salsa (opcjonalnie)
6. przyprawic do smaku
7. zgniesc wszystko razem
8. zostawic na ok 2h aby skladniki sie dobrze "przegryzly"
Jak podawa膰?
Swietny sos do meksykanskich czipsow kukurydzianych lub krakersow.
Uwagi:
Do gniecenia skladnikow zwykle uzywam tluczka do ziemniakow.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Przybli偶ony koszt | 7 z艂 |
Autor | Basik |