Składniki:
- 1,5 kg wieprzowiny (najlepsza jest łopatka)
- 5-6 dużych cebul
- maggi
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na duże gulaszowe kawałki (jeżeli wybraliście łopatkę odciąć wszystkie żyły i tłuszcz), ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać je grubo pokrojoną cebulą, na wierzch polać maggi tak dużo, aby cebula nabrała brązowego koloru (przeważnie pół małej butelki). Nie mieszać, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1,5 h i już. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać z ryżem, zapiekanymi ziemniaczkami, osobiście jako surówkę uwielbiam do tego słodko-kwaśną zieloną sałatę (tj. sałata ze śmietaną zaprawioną cukrem i cytryną)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Anecik |