Składniki:
4 łyżki majonezu; 250ml śmietany 18%; sól i pieprz, szczypta bazylii; czosnek: hiper dużo - ja daję 7-8 ząbków;
Jak przyrządzić?
Czosnek posiekać lub wycisnąć do naczynka (szklanego najlepiej); następnie zalać śmietaną, dodać majonezu. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku. Odstawic na min. 1h aby sos przeszedł smakiem czosnku.
Jak podawać?
Zimną do potraw mięsnych, jako dip do chipsów. NIGDY NA RANDCE.
Uwagi:
Jeżeli po czasie odstawania w sosie są kawałki (takie wieksze) czosnku, to sos przecedzić przez drobniutkie sitko, np. takie z zaparzacza.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Czechu |