Składniki:
- mięso mielone, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe
- pomidory świeże lub z puszki, ostatecznie przecier pomidorowy
- cebula
- marchew
- czosnek
- oliwa z oliwek
- lampka czerwonego wytrawnego wina
- parmezan w kawałku, ostatecznie tarty
- czarne i zielone oliwki
- oregano, bazylia i tymianek
- sól do smaku
Jak przyrządzić?
Na rozgrzana oliwę wrzucić pokrojona w drobną kostkę marchewkę i dusić do miękkości. Czosnek i cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oliwie i dodać mielone mięsko. Dusić pod przykryciem - do odparowania wody, w miarę dokładnie rozprowadzić, aby nie było zbyt dużych kawałków mięska. Połączyć z marchewką i zalać lampką wina. Dusić pod przykryciem mieszając co jakiś czas aż odparuje wino. Dodać pomidory: jeśli przecier lub puszka - to nie ma problemu ale jeśli dysponujemy świeżymi pomidorami (POLECAM!!! ale tylko latem...) to należy je uprzednio sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych i tak przygotowane dusić pod przykryciem przez ok. 0.5 godz. i dodać do mięska.- Całość dusić pod przykryciem ok. 15÷30 min. w zależności od uznania, czyli od tego jakiej gęstości sos chce sie uzyskać. W połowie tego czasu doprawić ziołami (tymianek z umiarem), osolić.
Makaron ugotować al dente, oliwki pokroić na połówki, parmezan zetrzeć na drobnej tartce.Ugotowany i osączony makaron przelać odrobiną oliwy, przemiesać, ułożyć na półmisek, polać sosem, posypać oliwkami i parmezanem.
Podawać - oczywiście z Chianti... :-)))
Uwagi:
Przepis może dość długi i... nieprecyzyjny ale z konkretnego powodu.
Jest to moje "danie firmowe", tzn. znajomi zamawiają je, gdy wybierają się z wizytą.Ilości poszczególnych składników są dobierane pod nich, tzn. są uzależnione od ich preferencji kulinarnych.
Aha, jeszcze jedno... Przepis ten ewoluował w moim przypadku przez 2 lata. Zaczynało się od gotowych sosów ze słoika, które doprawiałem po swojemu. Dlatego i wam też polecam - warto poeksperymentować.
PS:
Moja żona jest w stanie zrobić (prawie...) za to spaghetti. Specjalną wersję prześlę mailem.
Pozdrówka :-)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Mario |