Chrupaki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

-kubeczek wody (zimnej, lecz nie bardzo),
-dwie szklanki mąki,
-1 jajko (gdy ciasteczek ma być ok. 35 to 2)

Jak przyrządzić?

Wsypać do miski mąkę, zrobić palcem dołek na środku i rozbić tam jajko. Dookoła kupki mąki zalać wodą, tyle ile na oko będzie potrzeba. Zagnieść ciasto tak, by po przecięciu pionowo nożem nie było żadnych rozdzieleń. Wycinać foremkami ciastka. Rozgrzać płytkę. Wykładać na niej ciasteczka. Piec tyle czasu, aż zrobią się rumiane.

Uwagi:

Nie smażyć na patelni!
Nie smażyć na oleju, bo nie wyjdą!
W czasie smażenia przewracać widelcem na drugą stronę!
Nie wycinać grubych ciastek!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Porcjeok. 12 ciastek z podanej ilości produktów
Kalorycznośćśrednia
Autorklaudia

Chrupaki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy