Składniki:
1. Skrzydełka z kurczaka 10 sztuk
2. Mięso mielone nie za chude 40 dag
3. Cebula 1 szt.
4. Suszona bułka
5. 3-jajka
6. Płatki kukurydziane zwykłe – mała paczka
7. Bułka tarta
8. Wegeta, sól, pieprz do smaku
9. Papryka mielona - do posypania skrzydełek
10. Wykałaczki
Jak przyrządzić?
Farsz:
Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa mielonego. Cebulę drobno posiekać!
Mięso mielone, cebulę, 1 jajko, sól i pieprz do smaku (ostrzej trochę dorobić), wyrobić całość jak mielone
Skrzydełka: wydrylować kość - odciąć z wierzchu od kości trzy ścięgna, ściągnąć mięso z kości, kość wyłamać. Tak wydrylowane skrzydełko rozepchnąć trochę palcem uważając by nie uszkodzić skórki; do środka włożyć mielone (farsz), spiąć wykałaczką.
Płatki kukurydziane rozgnieść wałkiem, zmieszać z bułką tartą i wegetą.
Roztrzepać jajko na talerzu, skrzydełko otoczyć w jajku i w panierce, posypać papryką, piec w piekarniku do zrumienienia, temp. piecz 180-200 stopni.
Potrzebne przybory:
Dobry ostry nóż i piekarnik oraz chęci
Jak podawać?
według uznania -- do ziemniaków lub do bigosu, mogą być same
Uwagi:
Skrzydełka nacinam ostrym nożem z czubkiem, nóż trzymam ostrzem do góry, lekko wbijam między kość a ścięgno i odcinam do góry w ten sposób nieuszkodze skórki na skrzydełku.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-10 |
Autor | BeerDrinken |