Składniki:
- 4 jajka
- 4 czubiaste łyżki cukru
- 2 serki mascarpone po 250g
kubek śmietanki kremówki 250ml
- 1 i 1/2 - 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 kubek przegotowanej, gorącej wody
- 5 łyżek wódki żubrówki
- kakao
- szczypta soli
Jak przyrządzić?
Żółtka i cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy następnie po trochu mascarpone i miksujemy tylko do czasu, aż znikną grudki i serek dobrze się połączy z masą (nie trwa to długo). W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę; w jeszcze jednym ubijamy pianę z białek wraz ze szczyptą soli - ubijać należy dość długo, nawet jeśli już się nam wydaje, że piana jest ubita, to poświęćmy jej jeszcze kilka minut, dzięki temu krem będzie sztywniejszy. Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę, mieszamy łyżką, następnie pianę z białek, mieszamy łyżką. Kawę rozpuszczamy w kubku gorącej, przegotowanej wody, wlewamy do miski i dodajemy wódkę. W foremce (ja używam foremki o wymiarach ok. 20x30 cm, właściwie jest to przezroczyste, plastikowe pudełko z przykrywką do przechowywania żywności - bardzo dobre, bo ciasto nie przenika zapachami innych produktów, które są w lodówce plus wygoda w transporcie, jeśli chcemy ciasto komuś zawieźć) układamy ścisło biszkopty, które wcześniej maczamy w misce z kawą i alkoholem. Na to wykładamy połowę masy i posypujemy równo kakao, używająć do tego małego sitka. Następnie znowu układamy warstwę nasączonych biszkoptów i drugą połowę masy, równo rozsmarowujemy. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika, potem kładziemy na dolną, najzimniejszą półkę w lodówce. Ciasto jest dobre tego samego dnia wieczorem, jeśli przygotujemy je rano, daje się kroić. Jeszcze lepiej trzyma się następnego dnia. Przed podaniem wierzch należy posypać kakao.
Potrzebne przybory:
3 miski, mikser, małe sitko
Uwagi:
Mascarpone i jajka należy wyjąć z lodówki na ok. 30 - 60 minut przed przygotowywaniem ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ibis |