Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej herbaty bez fusów! (kto lubi niech zrobi Earl Grey)
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
Jak przyrządzić?
Rodzynki wypłukać i gotować 5 min. w herbacie - odstawić do ostygnięcia, wyjąć rodzynki;margarynę utrzeć z cukrem , dodawać po kolei: żółtka, skórkę z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia; do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i chwile jeszcze wyrabiać; dodać rodzynki, wymieszać.piec w wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formie babkowej lub małej tortownicy; temperatura 170-180 stopni C, ok. 50-60 min.
Zimną babkę polukrować: ok. 10 dag cukru pudru utrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką wody.
Jak podawać?
do herbaty, oczywiście!!! :))
Uwagi:
Babka jest wyjątkowo smaczna, bo wilgotna i nawet ci co nie przepadają za słodkim się nią zajadają!Robi się szybko i prosto - dobre ciasto na niedzielę lub gdy spodziewamy się gości, a mamy mało czasu ;)
Ja pierwszy kawałek zjadam, gdy jest jeszcze trochę ciepła! - mniam!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Taroti |