Składniki:
piersi z kurczaka,
przyprawy (vegeta, zioła prowansalskie, przyprawy według uznania,)
cytryna,
masło,
czosnek,
pietruszka,
mąka,
jajka,
bułka tarta lub panierka.
Jak przyrządzić?
Piersi roztłuc delikatnie na cienkie płaty, skropić cytryną, posypać vegetą, ziołami prowansalskimi i innymi przyprawami według uznania(ja dodaję trochę przyprawy do kurczaka. Odstawić do lodówki na chwilę, żeby ładnie przeszło. Na środek każdego płata położyć kosteczkę masła (wielkość masła w zależności od wielkości płata), posypać posiekaną pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zawinąć ciasno w roladkę, tak żeby masło nie wyciekło podczas smażenia. Należy pamiętać o bokach, żeby nie zostawić ich otwartymi. Obtoczyć w mące, jajku i bułce i smażyć na dość głębokim tłuszczu obracając na wszystkie "boki". Wierzch powinien być chrupiący a środek soczysty (zasługa cytryny i masła) a po przekrojeniu wypływa masełko. Nie ma takiego, co by mu nie smakowało:)
Jak podawać?
Podawać najlepiej z surówka i z pieczonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kej |