Chleb (autor Sylwia13) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Rozczyn:

1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0,5 kg mąki.

Ciasto:

rozczyn,
1 kg mąki,
100 g oleju.

Jak przyrządzić?

Aby wykonać rozczyn należy wymieszać dokładnie wszystkie składniki rozczynu i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać mąkę i olej, wymieszać, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszki po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba. Włożyć do wąskich blaszek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, chleb posypać makiem. Piekarnik nagrzać do 250˚C, wstawić blaszki z chlebem, po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180˚C. Piec 1 godz.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
AutorSylwia13

Chleb (autor Sylwia13): Podobne przepisy

Chleb (autor Sylwia13): wypróbuj również

Powiązane Tematy