Składniki:
Rozczyn:
1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0,5 kg mąki.
Ciasto:
rozczyn,
1 kg mąki,
100 g oleju.
Jak przyrządzić?
Aby wykonać rozczyn należy wymieszać dokładnie wszystkie składniki rozczynu i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać mąkę i olej, wymieszać, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszki po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba. Włożyć do wąskich blaszek, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, chleb posypać makiem. Piekarnik nagrzać do 250˚C, wstawić blaszki z chlebem, po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180˚C. Piec 1 godz.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Sylwia13 |