Składniki:
Ciasto:
1,1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 kostki margaryny,
4 czubate łyżki cukru,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa I:
30 dag orzechów (może być więcej),
1/2 kostki masła,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki miodu,
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do ozdoby.
Biszkopt:
4 jaja,
10dag mąki pszennej (w tym pół łyżki mąki ziemniaczanej),
10 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa II:
Mleko kandyzowane ugotowane (brązowy kolor puszki),
kostka masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier, jajko, śmietanę i zapach wymieszać, zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną blaszkę(30cm). MasaI: Cukier, masło, miód stopić na małym ogniu, dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać, wystudzić. Delikatnie wlać mas na surowe ciasto. Posypać kokosami lub płatkami migdałowymi i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez 40 min. Upieczone ciasto wyłożyć na papier śniadaniowy, żeby ostygło. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, potem dodawać powoli cukier i cały czas ubijać, dodać żółtka, ubić mikserem, na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko i wymieszać ręcznie. Wlać do formy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej margaryną. Piec ok. 25 min w 180 stopniach. MasaII: Mleko kandyzowane zmiksować z masłem.
Przygotowanie:
Na sam spód kładziemy ostudzony biszkopt następnie wykładamy na to masęII a potem ciasto masąI. Zawsze wychodzi i do tego jest pyszny.... :) Smacznego
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anusia |