Kaliszanka

Przepis kulinarny

Składniki:

podwójna pierś kurczaka,
25 dag żółtego sera (zwyczajowo daję morski),
papryka czerwona świeża,
koperek,
2 jaja,
łyżka mąki ziemniaczanej,
świeże zioła,
vegeta,
pieprz,
oliwki,
sos:
majonez,
serek homo naturalny,
koperek,
czosnek.

Jak przyrządzić?

Pierś z kurczaka, paprykę oraz ser kroimy w kostkę i do michy, koperek drobniutko siekamy i do michy, wbijamy dwa jaja, dodajemy łyżkę maki ziemniaczanej oraz posiekane świeże zioła oraz vegetę (do smaku odrobina pieprzu). Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na 2 godziny. Po odstaniu rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwkę. Masę, którą mamy w misce należy jeszcze raz przemieszać i łyżką kłaść na oliwce, powinno wyjść coś na wzór małych racuszków. Istotne, aby oliwa była mocno rozgrzana w momencie nakładania kaliszanek. Opiekamy z obu stron po ok 3 min. Sos:Czubata łyżka majonezu Winiary, serek 140g homo naturalny, 2 ząbki czosnku, koperek, wszystko w naczynie, potraktować blenderem. Podawać kaliszanki polane sosem i z posiekanymi oliwkami.

Jak podawać?

Podajemy na kwadratowych talerzach oprószonych ziołami oraz koniecznie z białym winem.

Uwagi:

Danie rewelacyjne. Polecam

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt10 zł
Autorsenator

Kaliszanka: Podobne przepisy

Kaliszanka: wypróbuj również

Powiązane Tematy