Składniki:
podwójna pierś kurczaka,
25 dag żółtego sera (zwyczajowo daję morski),
papryka czerwona świeża,
koperek,
2 jaja,
łyżka mąki ziemniaczanej,
świeże zioła,
vegeta,
pieprz,
oliwki,
sos:
majonez,
serek homo naturalny,
koperek,
czosnek.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka, paprykę oraz ser kroimy w kostkę i do michy, koperek drobniutko siekamy i do michy, wbijamy dwa jaja, dodajemy łyżkę maki ziemniaczanej oraz posiekane świeże zioła oraz vegetę (do smaku odrobina pieprzu). Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na 2 godziny. Po odstaniu rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwkę. Masę, którą mamy w misce należy jeszcze raz przemieszać i łyżką kłaść na oliwce, powinno wyjść coś na wzór małych racuszków. Istotne, aby oliwa była mocno rozgrzana w momencie nakładania kaliszanek. Opiekamy z obu stron po ok 3 min. Sos:Czubata łyżka majonezu Winiary, serek 140g homo naturalny, 2 ząbki czosnku, koperek, wszystko w naczynie, potraktować blenderem. Podawać kaliszanki polane sosem i z posiekanymi oliwkami.
Jak podawać?
Podajemy na kwadratowych talerzach oprószonych ziołami oraz koniecznie z białym winem.
Uwagi:
Danie rewelacyjne. Polecam
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | senator |