Składniki:
Duża Pomarańcza,
lody (1 litr w pudełku)- ulubiony smak,
garstka rodzynek,
wiórki kokosowe.
Na sos czekoladowy:
5 łyżeczek mąki,
pół szklanki mleka,
3 czubate łyżki kakaa Nesquik,
3 łyżeczki Nutelli,
1 łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Pomarańcza umyć i naparzyć w naczyniu na tyle głębokim by cały był zanurzony. Niech parzy się ok. 30 minut. Wyciągnąć pomarańcza z wody i przekroić na pół. Delikatnie wybrać miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. Skórki (można )włożyć do mikrofalówki, by trochę je podsuszyć, ale nie na długo, bo inaczej spieką się. Miąższ pomarańcza oczyścić z pestek i białych "błonek". Pokroić na mniejsze kawałki.Teraz przygotujemy sos. W połowie szklanki mleka mieszamy 3 łyżeczki Nutelli, tak by Nutella się rozpuściła. Teraz naszą mieszankę wlewamy do większego naczynia, w którym będziemy mogli miksować. Dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki Nesquika i pół szklanki mleka. Miksujemy, aż do otrzymania jednolitej masy. Nasza czekolada nie powinna być gęsta, ani rzadka, taka "pół na pół". Do czekolady dodajemy skrojony miąższ i znów miksujemy, aż do momentu, kiedy wszystkie pomarańcze będą już w czekoladzie.Nadszedł czas na koniec pracy z deserkiem. W skórce pomarańcza podajemy nasze ulubione lody (od wielkości skórki zależy ile kulek loda się zmieści). Lody polewamy sosem czekoladowym z pomarańczami. Posypujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi. I... konsumujemy :) Niebo w gębie.
Potrzebne przybory:
Mikser, łyżka do robienia kulek z lodów.
Jak podawać?
Deser przed jedzeniem można jeszcze wstawić na trochę do zamrażalnika, by schłodzić czekoladę.
Uwagi:
Jeśli decydujemy się na wstawienie skórek do mikrofali musimy uważnie pilnować by się nie zeschły ani nie przypiekły. Informuję również, że przez takie "suszenie" skórka automatycznie traci wodę i soki, co oznacza, że się zmniejszy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Mordka |