Składniki:
1 opakowanie steków z ryby maślanej,
150 g sera gorgonzola,
5 rzymskich pomidorów,
sok z cytryny,
20 ml oliwy z oliwek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozmrożone steki z ryby maślanej umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowane ryby podsmaż z jednej strony na oliwie z oliwek. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż w nim ryby surową stroną do dna. Na wierzchu każdego steku poukładaj kawałki sera gorgonzola i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 20 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Następnie poukładaj je na talerzach, polej oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Gotowe ryby przełóż na pomidory i podawaj na gorąco.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne. Talerze.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Pracownik Sklepu Kuchnie Świata |