Składniki:
100g soczewicy,
4 jaja,
2 łyżki oleju,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
500g pomidorów,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
liść laurowy,
4 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
100g soczewicy zagotować w dużej ilości wody, przykryć i gotować 25-40 minut aż będzie miękka. Odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną, smażyć 5 minut. Dodać ugotowaną soczewicę, 500g obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. liść laurowy i 4 łyżki wody. Doprawić do smaku. Mieszając gotować na małym ogniu 15 minut, tzn. do chwili gdy większość płynu odparuje a masa będzie gęsta. Wyjąć liść laurowy. Farsz włożyć do natłuszczonego naczynia. Na powierzchni zrobić 4 dołki, wbić w nie jajka, przykryć i do piekarnika 200 stopni piec aż zetną się białka. Podawać od razu przybrane natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Calella |