Składniki:
Kapusta pekińska lub sałata zielona,
pęczek rzodkiewek,
ogórek zielony,
2 pomidory,
szczypiorek,
2 jabłka,
sól,
cukier,
pieprz,
majonez,
śmietana 18% lub jogurt naturalny,
3 łyżeczki musztardy,
3-4 łyżeczki octu.
Jak przyrządzić?
Liście kapusty pekińskiej rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w plasterki. Pomidory (ze skórką lub bez) kroimy na kosteczki. Szczypiorek siekamy na drobno. Obrane jabłka ścieramy na grubym tarle.Sos: (najlepiej przygotować w osobnym naczyniu)śmietanę zmieszać z 3 łyżkami majonezu, dodać ocet, sól, pieprz, cukier, musztardę. Wszystko zmieszać ze sobą. Polać gotowym sosem sałatkę i wymieszać. SMACZNEGO!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | madlen |