Składniki:
Wędzona pierś z kurczaka,
4 duże łodygi selera naciowego,
1 lub 2 puszki kukurydzy,
1 puszka ananasa w kawałkach,
duża garść łuskanych ziaren słonecznika,
majonez, jogurt naturalny,
ew. sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Wędzoną pierś podpiekamy w piekarniku i zostawiamy do ostygnięcia. Potem usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso kroimy w dość sporą kostkę. Seler naciowy obieramy jak rabarbar, ścinając wcześniej końce. Kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę i ananasa odsączamy. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Z majonezu i jogurtu + ew. przypraw robimy sos jak w przepisie powyżej. Do dużej miski rzucamy pierś, kukurydzę i ananasa, mieszamy, polewamy sosem, mieszamy, posypujemy pestkami słonecznika i znowu mieszamy. Następnie albo jemy, albo wstawiamy do lodówki na jakąś godzinę, żeby wszystko się dobrze przegryzło.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 3-4 |
Autor | punia |