Składniki:
Szczupak, śmietana najlepiej 18% (duża śmietana na 1kg szczupaka), pietruszka (natka), koperek, cebula, mąka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Szczupaka filetujemy, solimy jak każdą rybę, wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Cebulkę niezbyt drobno pokrojoną podsmażamy na złoto na małej patelni. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy i mieszamy ze śmietaną. Szczupaka po wyjęciu z lodówki traktujemy mąką i wkładamy na patelnię (na nową, nie na tą od cebuli) na mocno rozgrzany olej. Gdy szczupak dobrze się już podsmaży wlewamy śmietanę z zieleniną oraz wcześniej podsmażoną cebulkę. Doprawiamy do smaku pieprzem, chwilę dusimy pod przykryciem. Gotowe!
Jak podawać?
Szczupaka jemy na gorąco, wtedy najlepiej smakuje. Ja proponuje opcję tylko z chlebem, żeby nie zabijać wspaniałego smaku szczupaka i sosu.
Uwagi:
Szczupak oczywiście najlepiej smakuje gdy jest świeży, najlepiej przez nas złowiony. Sos śmietanowy nabiera niepowtarzalnego aromatu szczupaka i znakomicie wiążę się ze smakiem ryby.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | ThePawlak |