Składniki:
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego),
1 cebula,
2 marchewki,
pietruszka,
2-3 ząbki czosnku,
pomidory w puszce,
przecier pomidorowy,
po 1 łyżce przypraw-oregano, bazylia, tymianek i estragon,
rosołek wołowy w kostce,
oliwa z oliwek,
sol do smaku.
Jak przyrządzić?
Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek ugnieść w prasce.Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i czosnek i dalej podsmażać aż cebulka się zezłoci. Następnie dodać starte: marchew i pietruszkę i smażyć dosłownie chwileczkę. Dodać pomidorki w puszce. Z kostki zrobić około pół litra bulionu i dolać do mięsa z warzywami. Dusić około 10 min na małym ogniu. Następnym etapem jest dodanie przypraw - nie należy oszczędzać - potrawa musi być bardzo ziołowa i aromatyczna. Dusimy to wszystko ok 35-40 min. Na koniec dodajemy przecieru pomidorowego aby potrawa nabrała pięknego czerwonego koloru i pomidorowego smaku i dusimy kolejne 10 min. Można też dosolić do smaku. Potrawa powinna być dość gęsta. Gdy gotowe podajemy z jakżeby inaczej makaronem spaghetti i posypujemy startym żółtym serem. Smacznego :)))
Potrzebne przybory:
Praska do czosnku, tarka, nóż, garnek, talerze.
Jak podawać?
Na dużym talerzu z makaronem spaghetti, posypane startym żółtym serem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 duże |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | czarnusiaaa |