Składniki:
4 czubate łyżki śmietany (może być 12%),
kubek mleka,
kostka rosołowa,
średnia cebula,
czosnek (ilość ząbków według uznania)lub kostka,
czosnku Knorra,
zasmażka biała lub mąka,
trochę oleju,
pieprz,
inne zioła wg inwencji twórczej.
Jak przyrządzić?
Miażdżymy ząbki czosnku i siekamy. W rondelku gotujemy mleko z kostką rosołową i czosnkiem, od czasu do czasu mieszając. Cebulę kroimy na niewielką kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Do gotującego się mleka dodajemy usmażoną cebulę, do tego dajemy 4 czubate łyżki śmietany i energicznie mieszamy. Całość można zagęścić białą zasmażką lub mąką. Doprawiamy do smaku pieprzem i jeśli ktoś woli innymi przyprawami. Po przyprawieniu i podgotowaniu go przez jakieś parę minut sos jest gotowy .
Jak podawać?
Sos jest delikatny i aromatyczny. Świetnie komponuje się z pieczeniami, pulpetami i innymi mięsami. Gdy mi zostanie i jest dostatecznie gęsty, używam go zamiast masła do kanapek z mięsem, sałatą, ogórkiem i papryką.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | małe ww |