Składniki:
25 dkg mąki pszennej,
2,5 dkg drożdży,
150 ml wody,
1 łyżka oleju,
3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej ostatecznie)7-10 ząbków czosnku,
15 dkg sera żółtego.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać do mąki i wlać łyżkę oleju. Całość mieszkać i ugniatać do momentu wyrobienia jednolitej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie wyiskamy ząbki czosnku dodajemy oliwę i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, jeżeli ktoś umie może uformować placek (pizze) w sposób spotykany w pizzeriach (podrzucając - co wcale nie jest tak trudne jakby się wydawało). Gotowy spód pizzy smarujemy mieszanką czosnku z oliwą i posypujemy tartym serem żółtym.
Jak podawać?
Posypać oregano.
Uwagi:
Pieczemy w temperaturze minimum 250 stopni przez 15 minut.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | spOOnik |