Składniki:
Dużo marchewki, pietruszka, seler, cebula, por,
koncentrat pomidorowy, mąka, śmietana, majeranek, kostki rosołowe, liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Warzywa ( oprócz cebuli!) kroimy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy kostki rosołowe i liść laurowy; gotujemy aż zmiękną. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, usmażyć do miękkości i na koniec dodać do niej koncentrat pomidorowy ( mały słoiczek), podsmażyć 3 min. Całość dodać do warzyw. Połączyć mąkę ze śmietaną ( proporcje zgodnie z uznaniem; ja lubię gęstą zupę, więc dodaję sporo mąki) i wlać do zupy. Na koniec dodać bardzo dużo majeranku...
Jak podawać?
Z makaronem "świderki".
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Martucha |