Wafle z pianką

Przepis kulinarny

Składniki:

2 prostokątne, suche wafle,
puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka żelatyny,
opakowanie galaretki (kolor i smak według uznania, ale jasne galaretki, wyglądają mniej efektownie).

Jak przyrządzić?

Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą, a potem waflem. Połowę schłodzonego mleka ubić na piankę z cukrem waniliowym, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Masę wylać na wafel, wyrównać, zaczekać, aż zastygnie. Na białą piankę wylać cienką warstwę galaretki, znów ostudzić. Pozostałe mleko ubić na piankę i delikatnie wymieszać z pozostałą galaretką. Masę wylać na galaretkę, wyrównać, przykryć waflem, ostudzić. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Rondelek, łyżka, szklanka, forma prostokątna, mikser.

Jak podawać?

Z uśmiechem na buźce:)!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćśredni
Porcje8
Kaloryczność250 kcal/porcja
Przybliżony koszt15 zł
AutorOlcia;P

Wafle z pianką: Podobne przepisy

Wafle z pianką: wypróbuj również

Powiązane Tematy