Składniki:
2 prostokątne, suche wafle,
puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka żelatyny,
opakowanie galaretki (kolor i smak według uznania, ale jasne galaretki, wyglądają mniej efektownie).
Jak przyrządzić?
Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą, a potem waflem. Połowę schłodzonego mleka ubić na piankę z cukrem waniliowym, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Masę wylać na wafel, wyrównać, zaczekać, aż zastygnie. Na białą piankę wylać cienką warstwę galaretki, znów ostudzić. Pozostałe mleko ubić na piankę i delikatnie wymieszać z pozostałą galaretką. Masę wylać na galaretkę, wyrównać, przykryć waflem, ostudzić. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Rondelek, łyżka, szklanka, forma prostokątna, mikser.
Jak podawać?
Z uśmiechem na buźce:)!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | 250 kcal/porcja |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Olcia;P |