Smażone ziemniaczki z tymiankiem i czosnkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

Ziemniaki,
parę gałązek tymianku,
parę ząbków czosnku,
sól (najlepiej morska),
świeżo mielony biały pieprz,
olej.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę lub grubsze półplasterki. W patelni rozgrzać olej, wrzucić do niego nieobrane ząbki czosnku i gałązki tymianku, po chwili dorzucić ziemniaki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ziemniaki się już lekko podsmażą, dodać sól i pieprz, intensywnie wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć aż uzyskają pożądany przez nas stopień zbrązowienia.

Jak podawać?

Duża porcja jako danie solo, mniejsza może być doskonałym dodatkiem do różnych mięs, np.schabu pieczonego z natką i tymiankiem.

Uwagi:

Tymianek wyrzucamy, ale czosnek (bez łupin) polecam zjeść, pycha! Takie ziemniaki są bardzo aromatyczne, a ich ostrość zależy od tego ile ząbków czosnku wrzucimy na patelnię.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Autorpunia

Smażone ziemniaczki z tymiankiem i czosnkiem: Podobne przepisy

Smażone ziemniaczki z tymiankiem i czosnkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy