Składniki:
Ziemniaki,
parę gałązek tymianku,
parę ząbków czosnku,
sól (najlepiej morska),
świeżo mielony biały pieprz,
olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę lub grubsze półplasterki. W patelni rozgrzać olej, wrzucić do niego nieobrane ząbki czosnku i gałązki tymianku, po chwili dorzucić ziemniaki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ziemniaki się już lekko podsmażą, dodać sól i pieprz, intensywnie wymieszać, zmniejszyć ogień i smażyć aż uzyskają pożądany przez nas stopień zbrązowienia.
Jak podawać?
Duża porcja jako danie solo, mniejsza może być doskonałym dodatkiem do różnych mięs, np.schabu pieczonego z natką i tymiankiem.
Uwagi:
Tymianek wyrzucamy, ale czosnek (bez łupin) polecam zjeść, pycha! Takie ziemniaki są bardzo aromatyczne, a ich ostrość zależy od tego ile ząbków czosnku wrzucimy na patelnię.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |