Sałatka Cezara

Przepis kulinarny

Składniki:

1 główka sałaty rzymskiej,
200 g piersi kurczaka,
50 g parmezanu,
4 plastry bekonu,
oliwa extra vergine,
sól,
pieprz,
grzanki (z patelni lub kupne).

Sos:
4 ząbki czosnku,
6 filecików anchois,
2 żółtka,
40 g musztardy dijońskiej,
sok z 1/2 cytryny,
150 ml oliwy extra vergine,
sól,
pieprz,
sos Worcester.

Jak przyrządzić?

Czosnek utrzeć z solą, rozgnieść widelcem anchois i wymieszać z żółtkiem. Całość ubijać, wlewając stopniowo oliwę, aż do momentu, gdy sos stanie się majonezowy. Wszystko doprawić łyżeczką dijońskiej musztardy, sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną sosu worcester. Piersi kurczaka przekroić wzdłuż, podsmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić i pokroić w paseczki. Plastry bekonu podsmażyć do chrupkości, pokroić drobno. Porwać liście salaty do miski, dodać kurczaka, bekon, oblać wszystko sosem, wymieszać i posypać grzankami i parmezanem.

Uwagi:

Można dodać cebulki jak ktoś lubi, oliwek lub sera feta.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorKej

Sałatka Cezara: Podobne przepisy

Sałatka Cezara: wypróbuj również

Powiązane Tematy