Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej,
200 g piersi kurczaka,
50 g parmezanu,
4 plastry bekonu,
oliwa extra vergine,
sól,
pieprz,
grzanki (z patelni lub kupne).
Sos:
4 ząbki czosnku,
6 filecików anchois,
2 żółtka,
40 g musztardy dijońskiej,
sok z 1/2 cytryny,
150 ml oliwy extra vergine,
sól,
pieprz,
sos Worcester.
Jak przyrządzić?
Czosnek utrzeć z solą, rozgnieść widelcem anchois i wymieszać z żółtkiem. Całość ubijać, wlewając stopniowo oliwę, aż do momentu, gdy sos stanie się majonezowy. Wszystko doprawić łyżeczką dijońskiej musztardy, sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną sosu worcester. Piersi kurczaka przekroić wzdłuż, podsmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić i pokroić w paseczki. Plastry bekonu podsmażyć do chrupkości, pokroić drobno. Porwać liście salaty do miski, dodać kurczaka, bekon, oblać wszystko sosem, wymieszać i posypać grzankami i parmezanem.
Uwagi:
Można dodać cebulki jak ktoś lubi, oliwek lub sera feta.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kej |