Składniki:
0,5 kg mąki mieszanej, pół na pół pszennej i krupczatki,
25 dkg tłuszczu mieszanego, pół na pół masła i margaryny,
4 żółtka, 1 jajko,
3,4 łyżki gęstej śmietany,
ponad pół szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka otarta z cytryny, albo limonki+ew trochę soku,
jajko do smarowania,
do dekoracji:
migdały sparzone, obrane ze skórki i podzielone na połówki (wcześniej można je podprażyć na suchej patelni), orzechy włoskie podzielone na cząstki (można użyć innych orzechów), ziarna sezamu, cukier brązowy, kolorowa posypka.
Jak przyrządzić?
Do wymieszanych mąk dodać tłuszcz w kawałkach i wszystko drobno posiekać. Dodać cukier, dalej siekać. Wbić żółtka i jajko, dodać szczyptę soli i skórkę z cytryny + ew trochę soku. Na koniec dodać śmietanę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie odkrawać porcje, każdą rozwałkować dość cienko i za pomocą foremek wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem i dekorować wg uznania. Piec ok 15 min w piecu nagrzanym do 180stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Autor | punia |