Ale kwaśno - sałatka śledziowa

Przepis kulinarny

Składniki:

8 dużych rolmopsów po kaszubsku,
1 duża pomarańcza/2 mandarynki bez skórki,
kilka dużych kiszonych ogórków bez skórki,
4 duże cebule,
sól, pieprz, olej.

Jak przyrządzić?

Rolmopsy pokroić na kawałki,cebulę na półplasterki lub piórka, ogórki na plasterki (niezbyt cienkie), pomarańczę na cienkie plasterki. W dużym wyparzonym słoju ułożyć 2-3 plastry pomarańczy, posypać pieprzem i solą, następnie ułożyć cebulę, posypać pieprzem i solą, na cebulę ułożyć kawałki śledzi-doprawić, na śledzie położyć ogórki, doprawić. Na ogórki ułożyć cebulę (nie kłaść już pomarańczy)i dalej postępować jak wyżej do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą w słoiku mają być plastry pomarańczy, dość obficie je oprószyć pieprzem. Całość lekko docisnąć łyżką by warstwy były jak najbardziej ścisłe. Zalać olejem, wymieszanym z cebulą z rolmopsów i olejem z nich (jeśli był, tak by olej znajdował się około 1 cm nad ostatnia warstwą. Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Smacznego:)

Uwagi:

Jak już zjemy sałatkę, olej z niej możemy wykorzystać do jakiejś sałatki śledziowo-warzywnej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Autorkatmagdalena

Ale kwaśno - sałatka śledziowa: Podobne przepisy

Ale kwaśno - sałatka śledziowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy