Składniki:
8 dużych rolmopsów po kaszubsku,
1 duża pomarańcza/2 mandarynki bez skórki,
kilka dużych kiszonych ogórków bez skórki,
4 duże cebule,
sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Rolmopsy pokroić na kawałki,cebulę na półplasterki lub piórka, ogórki na plasterki (niezbyt cienkie), pomarańczę na cienkie plasterki. W dużym wyparzonym słoju ułożyć 2-3 plastry pomarańczy, posypać pieprzem i solą, następnie ułożyć cebulę, posypać pieprzem i solą, na cebulę ułożyć kawałki śledzi-doprawić, na śledzie położyć ogórki, doprawić. Na ogórki ułożyć cebulę (nie kłaść już pomarańczy)i dalej postępować jak wyżej do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą w słoiku mają być plastry pomarańczy, dość obficie je oprószyć pieprzem. Całość lekko docisnąć łyżką by warstwy były jak najbardziej ścisłe. Zalać olejem, wymieszanym z cebulą z rolmopsów i olejem z nich (jeśli był, tak by olej znajdował się około 1 cm nad ostatnia warstwą. Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Smacznego:)
Uwagi:
Jak już zjemy sałatkę, olej z niej możemy wykorzystać do jakiejś sałatki śledziowo-warzywnej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | katmagdalena |