Składniki:
1 duża pierś z kurczaka,
4 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
1 puszka pomidorów,
oliwa extra virgin,
bazylia,
sól,
pieprz,
oregano.
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokroić na kawałki, posoli, popieprzyć i dodać dwa ząbki wyciśniętego czosnku, potrzymać w lodówce około 1 godziny. Cebulę pokroić w kostkę, dodać czosnek i podsmażyć na łyżeczce oliwy przez około 2 min, dodać pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano. Podsmażyć kurczaka około 5 min na oliwie, dodać do przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego i dusić około godziny na małym ogniu.
Jak podawać?
Z makaronem i ozdobić świeżą bazylią. :)Smacznego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | szamac |