Składniki:
1kg kiełbasa lub kawałek żeberka,
1/2kg ziemniaki,
250ml. śmietana 30%,
1cytryna lub odrobina kwasku cytrynowego,
1-1,5 łyżki mąki pszennej,
sól ,pieprz, majeranek.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę wraz z (żeberkiem lub kiełbasą pokrojona w krążki), dodać pokrojone ziemniaki w kostkę, gdy ziemniaki będą już miękkie do osobnego naczynia wsypujemy 1,5 do 2 łyżek mąki, zalewamy zimną śmietaną i dokładnie mieszamy aby nie było grudek, następnie wlewamy całość do zupy i mieszamy. Dodać sól lub Wegetę, pieprz do smaku. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny lub delikatnie dawkując kwasek cytrynowy cały czas próbując smak aby nie był zbyt kwaśny.Rozetrzeć w dłoniach majeranek i dodać do zupy. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Duży garnek do zupy.
Jak podawać?
Najlepiej w dużej misce z łyżką.
Uwagi:
Na Wielkanoc gotujemy bez ziemniaków ale dodajemy na końcu pokrojone jajko (ilość dowolna).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | BasstiaN |