Składniki:
2 średniej wielkości pieczarki bądź jedna większa,
papryka czerwona,
ketchup,
majonez,
żółty ser,
chlebek PITA,
przyprawy: chilli, oregano, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pitę posmarować cienko i równomiernie ketchupem. Pokroić cienko pieczarki i ułożyć je na posmarowanej pitcie. Pokrojoną w jednocentymetrowe paseczki paprykę położyć na pieczarkach. Utrzeć tyle sera, ile lubi się na pizzy. Posypać pizzę serem i delikatnie na ser nałożyć majonez. Gotową pizzę przyprawić chilli, oregano, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Całość włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, aż roztopi się ser i przyrumieni pita.
Uwagi:
Oczywiście pizzę można urozmaicić innymi warzywami itp. ale trzeba zważyć na to, iż pita nie jest duża i wiele się na niej nie zmieści. Pizza na pitcie jest dobrym rozwiązaniem na szybkie i sycące danie. Majonez zupełnie zmienia smak i nasza włosko-grecka pizza jest pyszna:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | olgga |