Składniki:
0,5 kg mąki włoskiej (Farina Di Grano Tenero tipo '00' lub '0') (dostępna w hipermarketach),
25 dag drożdży,
200 ml wody,
7 łyżek oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia),
1 łyżeczka cukru,
4 szczypty soli.
Jak przyrządzić?
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier, sól, wlewamy oliwę i drożdże rozpuszczone w letniej wodzie.
Przez 15minut rozrabiamy ciasto. (powinno być na tyle miękkie by rozrabianie nie wymagało wielkiego wysiłku i na tyle twarde by ciasto nie przyklejało się do ścianek miski.)
Tak przygotowaną masę dzielimy na 2 lub 3 kulki i odstawiamy do lodówki na 2 godziny w przypadku mąki typu '00' oraz na 4-6 godzin w przypadku mąki typu '0'.
Na godzinę przed pieczeniem należy ciasto wyjąć z lodówki i pozwolić mu urosnąć w temperaturze pokojowej (22 stopnie C).
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, układamy na nasmarowanej oliwą blasze i nakłuwamy widelcem, by w czasie pieczenia nie pojawił się balon :)
Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180-220 stopni C w zależności od rodzaju piekarnika, grubości ciasta i ilości sosu i/lub składników.
Potrzebne przybory:
Miska.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Del Veccio |