Składniki:
1 słoik całych kasztanów (ok 450gr),
2 małe marchewki,
1 spora cebula,
1 łodyga selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek,
150 g chudego boczku (może być wędzony),
1,5 l wody,
kostka rosołowa,
zielona pietruszka,
1 łyżeczka rozmarynu,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól i pieprz,
gęsta śmietana.
Jak przyrządzić?
Marchewkę, cebulę, czosnek i seler naciowy pokroić. W sporym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i przysmażyć na niej warzywa przez około 2 minuty. Dodać odsączone kasztany i szklić jeszcze około 1 minuty mieszając. Dodać wodę, kostkę rosołową i przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut (kasztany są już ugotowane!). W międzyczasie pokroić na drobno boczek i smażyć na małym ogniu bez tłuszczu do wytopienia - powinny powstać tzw skwarki. Zdjąć z ognia, zmiksować i doprawić jeśli brakuje pieprzu lub soli. Nalać na talerze dodając boczek przed samym podaniem, posypać natką pietruszki i wg uznania można dodać śmietany. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Jeśli wybieracie się do Francji, kupcie zapas kasztanów - puszka kasztanów w całości kosztuje ok. 1,20 Euro!
Uwagi:
Jeśli boczek nie jest wędzony, należy delikatnie posolić zupę, gdyż później całość może okazać się za słona.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | batman81 |