Składniki:
Ciasto na naleśniki.
Farsz: banany (ok 2 na osobę), rum, miód, cynamon, masło.
Jak przyrządzić?
Smażymy naleśniki.
Na patelni topimy masło, dodajemy pokrojone obrane banany (na pół, potem wzdłuż). Smażymy 2-3 minutki. Dodajemy 2 łyżki miodu na 2 banany. Potem rum (tu już każdy musi się określić czy chce żeby rum dawał tylko lekki aromat i zaostrzał smak, czy chce by był bardziej wyczuwalny). Ja daję go ok 2 łyżki stołowe na 2 banany i 2 łyżki miodu. Na koniec przyprawiamy cynamonem. Banany w sosie kładziemy na naleśnika, składamy go na pół. Można ozdobić czekoladą, bitą śmietaną. Smacznego!
Uwagi:
Banany można serwować jako samodzielny deser (ja taki jadłam w restauracji w Pszczynie) bez naleśników, z naleśnikami po prostu świetnie nadaje się na obiad. Jest naprawdę przepyszne!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | belina |