Tagliatelle z wątróbką - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Opakowanie Tagliatelle,
0,5 kg wątróbki (najlepiej drobiowych ale może być też wieprzowa),
seler naciowy (2-3 łodygi),
2 małe cebule drobno posiekane,
ok 150 ml śmietany (18-22%),
oliwa do smażenia,
ok 150 ml Porto lub czerwonego słodkiego(deserowego) wina,
czosnek (ok. 3 ząbki),
masło,
sól, pieprz,
parmezan.

Jak przyrządzić?

Wątróbkę kroimy na połówki, seler w talarki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy selera żeby lekko zmiękł (ok 2-3 min) i odstawiamy. Następnie bardzo mocno rozgrzewamy oliwę i blanszujemy wątróbkę (ok 1 min)dodając od razu ok 50-70 ml Porto/wina. Blanszujemy tak aby w środku była jeszcze krwista ale z zewnątrz już obsmażona. Zmniejszamy ogień dodajemy cebulę i dusimy ok 3 min, następnie dodajemy selera, po chwili śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku (z solą bardzo delikatnie). Dusić do uzyskania gęstego sosu.Gotujemy tagliatelle (najlepiej 2 kolory)w osolonej wodzie. Po odcedzeniu do makaronu dodajemy masło wymieszane ze zgniecionym czosnkiem. Podawać od razu po ugotowaniu; makaron na górę wątróbka z sosem.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, deska do krojenia.

Jak podawać?

Makaron na górę wątróbka posypane parmezanem lub innym twardym, dojrzałym serem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt15 zł
Autorlichten

Tagliatelle z wątróbką: Podobne przepisy

Tagliatelle z wątróbką: wypróbuj również

Wątróbka z pieczarkami

... Dzisiaj przepis na wszystkich, którzy uwielbiają wątróbkę. Aby była smaczna trzeba ją odpowiednio przygotować, dodatki także są bardzo istotne. Wątróbka z pieczarkami to doskonałe połączenie. Możecie zapomnieć o tym gumowatym daniu z ...

dawno temu

Wątróbka w sosie piwnym - sposób na pyszny obiad

... Wątróbka – brzmi dobrze, piwo – jeszcze lepiej, a gdy połączyły te dwa składniki powstanie prawdziwe pyszny obiad – wątróbka w sosie piwnym. Jej przygotowanie trwa dobrą chwilę, ale warto czekać i się starać. To danie, to ogromna dawka żelaza i ...

dawno temu

To może doprowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu!

... i słodycze. Niewskazana w ciąży jest również wątróbka, jeszcze do niedawną uznawana za bardzo zdrową i polecaną kobietom w ciąży. Wątróbka zawiera zbyt dużo witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna ... . Jej nadmiar może gromadzić się w ...

dawno temu

Makaronów ciąg dalszy

... . Następnie świeże pesto wlewamy na patelnię, dodajemy do niego makaron i całość grzejemy, aż pesto zacznie „bulgotać”. Gotowe. Tagliatelle z kurczakiem i brokułami w sosie serowym  200g makaronu ... tagliatelle,100g kurczaka,120ml śmietanki ...

dawno temu

Makaronowe ABC – jak gotować i łączyć makaron z sosami?

... Włoskie knajpki są oblegane na starówce, a potrawy takie jak lasagne, tagliatelle bolognese czy carbonara zna prawie każdy Polak. Nic więc dziwnego, że w większości polskich kuchni znaleźć ... potrawy – mięsny sos, sos beszamelowy, ser. ...

dawno temu

Cała prawda o jajkach, czyli jak to jest z tym cholesterolem?

... Powszechnie uważa się, że jajka, wątróbka i kawior „naładowane” są cholesterolem. Czy ryzykowne jest jedzenie takich pokarmów? Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia, żeby było „zdrowo”? To dość istotna informacja dla smakoszy jajecznicy, ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... Foie gras - co to za danie? Już 4500 lat ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... proporcje. Składniki, które potrzebne nam będą ...

dawno temu

Rodzaje makaronu

... . Muszelki – są bardzo drobne, dlatego nadają się jako dodatek do zup i sałatek. Świderki – dodawane do sałatek i mięs. Bywa, że produkowane są w kolorach zielonym czy pomarańczowym. Tagliatelle– włoski ...

dawno temu

Ta dieta złagodzi dolegliwości menstruacyjne

... , senność, duszność, przyspieszenie tętna, bóle głowy. Żelazo można uzupełnić jedząc mięso, wątróbkę, ryby, drób, żółtka jajek, buraki, brukselkę, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, suszone owoce. ... , senność, duszność, przyspieszenie tętna, ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... Witamina A Występuje w wątróbce, jajkach, w mleku i nieodtłuszczonych mlecznych produktach oraz w tłustych rybach. Ponadto jej źródło stanowią warzywa, takie jak marchew, pomidory, czerwona papryka ... , mięsie wieprzowym, wątróbce oraz nerkach, ...

dawno temu

Lato z mozarellą

... Kuchnia   Na koniec lekkie danie, które sprawdzi się np. jako przekąska wieczorna, czyli tagliatelle z pomidorami i mozarellą- Tańcząca z chochlami   Jeśli chcecie pochwalić się własnymi przepisami na dania z mozarellą – zapraszam do wyrażania ...

dawno temu

Jak powstają kolorowe makarony. Będzie szkarłatny?

... spokojnie uzyskać kolor czerwony i zielony- dodając sok ze szpinaku lub wywar z papryki. Niestety, barwnik z kałamarnicy znaleźć dość trudno. Dla tych, którzy chcą przygotować niezwykłe 3-kolorowe tagliatelle - przepis na kolorowe ciasto ...

dawno temu

Witaminy dla dzieci

... na wadze mimo braku apetytu, problemy łojotokowe skóry. Źródła witaminy A to mleko, masło, margaryna, tłuste ryby, olej rybi, wątróbka, marchewka, szpinak, morele. Witamina D buduje kości i zęby ... oddawaniem moczu. Witaminę D znaleźć można w ...

dawno temu

Poznaj Garfielda. To prawdziwy rekordzista

... na schorowanego kociego dziadka. Futrzak uwielbia zabawę piłką, wąchanie kwiatków oraz podjadanie ulubionej wątróbki. Garfield ma ponad 23 lata i jest jednym z najstarszych kotów żyjących w Europie ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... do zdrowia. W jej skład powinno wchodzić także mięso. Dowiedzcie się dlaczego. Wątróbka wołowa lub kurza zawiera wiele cennych substancji, między innymi naturalny retinol, czyli witaminę A – eliksir ... młodości, który regeneruje komórki skóry. ...

dawno temu

Witaminy na włosy

... roślinnych, mleku czy też w orzechach włoskich.Sole mineralneW twojej diecie nie powinno zabraknąć cynku i miedzi, które są jednymi z podstawowych budulców włosa. Znajdziesz je w kurzej wątróbce, ostrygach, nasionach słonecznika, chudym mięsie. ...

dawno temu

Dieta dla włosów - co możesz im dać?

... nie może też być pełna bez witaminy A. Znajdziemy ją w maśle, jajach, mleku, wątróbce, serach, pomidorach i marchwi. Aby witamina A została wchłonięta, musi być podawana z odrobiną tłuszczu. Krok 3 Jak dbać ... go w: pomarańczach, soczewicy, ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. Pasztet możemy przyrządzić np. z wołowiny, czy wieprzowiny, ale może to być także dziczyzna. Sprawdź się także wątróbka, ale należy wtedy pamiętać ... – podkreśla smak wątróbki - warzywa – można dodać ...

dawno temu

Witamina A

... się spożywanie w dużych ilościach wątróbki i tranu. Pamiętaj - lepsze jest wrogiem dobrego. W związku z wątpliwościami czytelników, jaka jest właściwa dzienna dawka witaminy A, spieszę uzupełnić tekst o tę ... wątróbkę, a także marchew, szpinak, ...

dawno temu

Powiązane Tematy