Składniki:
Opakowanie Tagliatelle,
0,5 kg wątróbki (najlepiej drobiowych ale może być też wieprzowa),
seler naciowy (2-3 łodygi),
2 małe cebule drobno posiekane,
ok 150 ml śmietany (18-22%),
oliwa do smażenia,
ok 150 ml Porto lub czerwonego słodkiego(deserowego) wina,
czosnek (ok. 3 ząbki),
masło,
sól, pieprz,
parmezan.
Jak przyrządzić?
Wątróbkę kroimy na połówki, seler w talarki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy selera żeby lekko zmiękł (ok 2-3 min) i odstawiamy. Następnie bardzo mocno rozgrzewamy oliwę i blanszujemy wątróbkę (ok 1 min)dodając od razu ok 50-70 ml Porto/wina. Blanszujemy tak aby w środku była jeszcze krwista ale z zewnątrz już obsmażona. Zmniejszamy ogień dodajemy cebulę i dusimy ok 3 min, następnie dodajemy selera, po chwili śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku (z solą bardzo delikatnie). Dusić do uzyskania gęstego sosu.Gotujemy tagliatelle (najlepiej 2 kolory)w osolonej wodzie. Po odcedzeniu do makaronu dodajemy masło wymieszane ze zgniecionym czosnkiem. Podawać od razu po ugotowaniu; makaron na górę wątróbka z sosem.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, deska do krojenia.
Jak podawać?
Makaron na górę wątróbka posypane parmezanem lub innym twardym, dojrzałym serem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | lichten |