Składniki:
2 szklanki mąki, łyżeczka drożdży, pół szklanki letniej wody (lub mleka), 1 żółtko, szczypta soli i szczypta cukru, łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać mąkę. W szklance rozrobić drożdże z cukrem- wlać do mąki wymieszać łyżką. Dodać żółtko, sól, na końcu wlać mleko - wymieszać. Poczekać 15 minut żeby nieco wyrosło. Dodać olej, wymieszać, wyłożyć na blachę. W międzyczasie przygotować farsz (ulubiony) i wyłożyć na ciasto. Piec ok.25 minut.
Uwagi:
Ten przepis stał się moim ulubionym gdy okazało się, że ciasta się NIE WYRABIA.Zawsze w czasie gdy ciasto sobie rośnie robię farsz - zwykle po 45 minutach pizza jest gotowa do jedzenia:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Porcje | zależy od apetytu:) |
Autor | Agnieszka |