Detoksykujące lody na 5 sposobów. Idealne na wakacje!
REDAKCJA • dawno temuUsuwają z organizmu toksyny, ratują w trakcie upałów i do tego wszystkiego świetnie smakują. Detoksykujące lody to nowy hit Instagrama. Pokochały je wszystkie wielbicielki zdrowego trybu życia. Dlatego właśnie przygotowałyśmy dla was 5 przepisów na ten przysmak. Możecie cieszyć się nimi do woli, bez obaw o sylwetkę.
Detoksykujące lody to nowy hit Instagrama. Pokochały je wszystkie wielbicielki zdrowego trybu życia. Dlatego właśnie przygotowałyśmy dla was 5 przepisów na ten przysmak. Możecie cieszyć się nimi do woli, bez obaw o sylwetkę.
Kokosowe lody z zieloną herbatą
Składniki:
— puszka mleka kokosowego
— szklanka mleka migdałowego
— 2–3 łyżki matchy
- ¼ daktyli bez pestek
- ¼ szklanki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze aż do uzyskania kremowej konsystencji. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem wyjmujemy i zostawiamy na 10–20 minut, żeby lody nieco zmiękły. Posypujemy prażonym kokosem.
Lody imbirowe
Składniki:
- ¾ szklanki wody
— 115 g brązowego cukru
— drobno starty kawałek imbiru (ok. 5 cm)
— 2 szklanki mleka kokosowego
— 2 łyżeczki pasty miso
- łyżeczka suszonego imbiru
- łyżeczka syropu imbirowego
- łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia z imbirem i cukrem. Zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z syropem, pastą miso i mlekiem kokosowym. Doprowadzamy do kremowej konsystencji i dodajemy sok z limonki. Całość wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Lody z jarmużem
Składniki:
— puszka mleka kokosowego
— 1 ½ szklanki mleka sojowego
— 10 g świeżego jarmużu
- ¾ szklanki syropu z agawy
— 3 łyżeczki oleju canola
— szczypta soli
- ¾ łyżeczki gumy guar
Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Lody kokosowo-miętowe z chlorellą
Składniki:
– 2 szklanki namoczonych, a następnie wymieszanych w blenderze orzechów brazylijskich
– 2 szklanki świeżego miąższu kokosowego
– 2 łyżki wody kokosowej
– 4 gramy chlorelli
– 12 liści mięty
– 3 krople stewii
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze. Powstałą masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Lody czekoladowe z nasionami chia
Składniki:
- ¼ szklanki nasion chia
– 1 2/3 szklanki mleka roślinnego
– 2 łyżeczki kakao
– 3 łyżeczki syropu klonowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 28 gramów rozpuszczonej czekolady
– 4 daktyle bez pestek
Przygotowanie:
Składniki miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do plastikowego pojemnika albo małej brytfanny i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem wyjmujemy na kilkanaście minut i odstawiamy aż zrobią się miękkie.
Paulina Brzozowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze