Składniki:
40 dag mąki, 25 dag margaryny, 35 dag cukru, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka maku, 1 szklanka mleka, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i dodać do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z rozpuszczoną margaryną, a następnie wypłukany mak. Ze schłodzonych białek ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec około 45 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Jak podawać?
Gotowego piegusa można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Do ozdoby można udekorować jakimiś owocami np:. truskawkami
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Natalka |