Piegus (autor Natalka) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

40 dag mąki, 25 dag margaryny, 35 dag cukru, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka maku, 1 szklanka mleka, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Jak przyrządzić?

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać i dodać do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z rozpuszczoną margaryną, a następnie wypłukany mak. Ze schłodzonych białek ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec około 45 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.

Jak podawać?

Gotowego piegusa można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Do ozdoby można udekorować jakimiś owocami np:. truskawkami

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Kalorycznośćwysoka
AutorNatalka

Piegus (autor Natalka): Podobne przepisy

Piegus (autor Natalka): wypróbuj również

Powiązane Tematy