Składniki:
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
9 białek,
1.5 szklanki cukru,
1 szklanki oleju,
1.5 szklanki mąki ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 cukry waniliowe.
NA MASĘ:
1 galaretka (obojętnie jaka),
1 śnieżka,
0,5 l mleka.
Jak przyrządzić?
NA MASĘ: galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia, śnieżkę zrobić wg przepisu na opakowaniu i dodać zimną galaretkę.NA CIASTO: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy piana będzie sztywna, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko razem wymieszać.
CIASTO PODZIELIĆ NA 4 RÓWNE CZĘŚCI:Do I części dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Do II części dodać 1 łyżkę kakao. Do III części dodać 3 łyżki suchego maku. Do IV części dodać 1 kisiel wiśniowy. Ciasto kłaść na środek blachy po 3 łyżki, piec ok 45 minut w temp. 170 stopni. Następnie koniecznie zimne ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wstawić na 2 godziny do lodówki.SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 35 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | EDI25 |