Składniki:
30 dag wędzonego (najlepiej jeszcze parzonego) boczku,
1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki,
1 opakowanie sera mascarpone,
2 żółtka,
i kubek śmietany, najlepiej kwaśnej (np Rama),
dużo mielonego pieprzu kolorowego, pieprz czarny.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować z łyżką oliwy na sposób al dente, boczek pokroić na dość cienkie paski, podsmażyć na łyżce oliwy. Mascaropne razem ze śmietaną i żółtkami wrzucić do garnka i zagotować często mieszając, dodać boczek, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ale raczej boczek jest wystarczająco słony), wylać na makaron. Udekorować można natką pietruszki. Smacznego!!!
Uwagi:
Im droższe mascarpone, tym lepszy sos :-)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3/4 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | incubus |