Carbonara oryginalna

Przepis kulinarny

Składniki:

30 dag wędzonego (najlepiej jeszcze parzonego) boczku,
1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki,
1 opakowanie sera mascarpone,
2 żółtka,
i kubek śmietany, najlepiej kwaśnej (np Rama),
dużo mielonego pieprzu kolorowego, pieprz czarny.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować z łyżką oliwy na sposób al dente, boczek pokroić na dość cienkie paski, podsmażyć na łyżce oliwy. Mascaropne razem ze śmietaną i żółtkami wrzucić do garnka i zagotować często mieszając, dodać boczek, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ale raczej boczek jest wystarczająco słony), wylać na makaron. Udekorować można natką pietruszki. Smacznego!!!

Uwagi:

Im droższe mascarpone, tym lepszy sos :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje3/4
Kalorycznośćbardzo wysoka
Przybliżony koszt20 zł
Autorincubus

Carbonara oryginalna: Podobne przepisy

Carbonara oryginalna: wypróbuj również

Powiązane Tematy