Składniki:
2 szklanki mąki, szczypta soli, 3/4szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, paczka cukru waniliowego, 9-10 łyżek kefiru, 9 łyżek oleju, 2 jajka. POSYPKA: 300g mąki, 150g miękkiego masła, 1 żółtko, 150g cukru - ugnieść (można dodać trochę kakao) na grudki.
Jak przyrządzić?
Wszystko razem w misce wymieszać, wylać na blachę (natłuścić i posypać bułka tartą) na to dajemy wiśnie (bez pestek i odsączone. Na owoce wysypujemy posypkę i pieczemy w 150 stopniach przez 55 minut.
Jak podawać?
Jak ciasto będzie zimne, można posypać cukrem pudrem lub zrobić esy-floresy z polewy (cukier puder wymieszać z gorącą wodą).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Sandra |