Składniki:
1 kurczak o wadze co najmniej 1,6 kg,
puszka kukurydzy,
puszka ananasów,
oregano,
majonez,
sól.
Jak przyrządzić?
Kurczaka umyć i natrzeć solą i bardzo obficie oregano, w środku również. Najlepiej zostawić takiego natartego kurczaka na noc w lodówce. Na następny dzień upiec kurczaka w całości na patelni, dobrze przypiec. Jak już będzie miękki, mięsko będzie odchodzić od kości, zdjąć z ognia i ciepłego porozrywać na małe cząstki razem z przypieczoną skórką, można pokroić nożem. Przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę i pokrojonego na małe kawałki ananasa. Na koniec dodać majonez i wymieszać.
Uwagi:
Moim zdaniem sałatka jest pyszna, nie wiem dlaczego nazywa się australijska. Oregano jest tutaj konieczne bo cały smak właśnie tkwi w tej przyprawie. Nie należy jej żałować.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ola |