Składniki:
2 szklanki i 2 płaskie łyżki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 jajka, szklanka pełnego mleka, 3/4 kostki (18dag) masła lub masła roślinnego, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych, kostka (25dag) masła, 4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, kieliszek koniaku lub winiaku, dżem morelowy, tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady, łyżka śmietanki, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy ciasto: masło miksujemy z powidłami, dodajemy po jednym całym jajku, cukier puder cały czas miksując. Małymi partiami mleko. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.160*C przez 40min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy krem: białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy na puch, dodajemy alkohol w ilości według własnego uznania. Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki. 3 smarujemy kremem - krążek wierzchni grubą warstwą dżemu. Wstawiamy ciasto do lodówki. Dobrze wychłodzone zalewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Uwagi:
Kawałek jadłam dobry i dobrze się prezentuje:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoko kaloryczne |
Autor | ashley |