Tort cynamonowy

Przepis kulinarny

Składniki:

2 szklanki i 2 płaskie łyżki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 jajka, szklanka pełnego mleka, 3/4 kostki (18dag) masła lub masła roślinnego, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych, kostka (25dag) masła, 4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, kieliszek koniaku lub winiaku, dżem morelowy, tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady, łyżka śmietanki, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy.

Jak przyrządzić?

Przygotowujemy ciasto: masło miksujemy z powidłami, dodajemy po jednym całym jajku, cukier puder cały czas miksując. Małymi partiami mleko. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.160*C przez 40min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy krem: białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy na puch, dodajemy alkohol w ilości według własnego uznania. Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki. 3 smarujemy kremem - krążek wierzchni grubą warstwą dżemu. Wstawiamy ciasto do lodówki. Dobrze wychłodzone zalewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.

Uwagi:

Kawałek jadłam dobry i dobrze się prezentuje:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćwymagający
Porcje12
Kalorycznośćwysoko kaloryczne
Autorashley

Tort cynamonowy: Podobne przepisy

Tort cynamonowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy