Składniki:
Kapusta pekińska,
ogórek szklarniowy,
dwie średnie marchewki.
Dressing: 2 łyżki oliwy lub oleju, sól, cukier, magi, ocet.
Jak przyrządzić?
Kapustę kroimy na średnie kawałki. Ogórek wzdłuż na 4 części i na plasterki. Mieszamy w misce razem z kapustą. Dodajemy 3/4 łyżeczki cukru i 2 duże szczypty soli. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy zszatkowaną marchewką (kawałeczki nie za grube i nie za cienkie). W kubku rozpuszczamy 2 łyżki wody + 2 łyżki oliwy + niecała łyżeczka octu + łyżeczka magi. Mieszamy dodajemy do surówki, mieszamy wszystko i po kilkudziesięciu minut jest gotowe.
Uwagi:
Surówkę opracowałem na podstawie kilku przepisów z kuchni chińskiej i nie tylko, ale efekt jest godzien podzielenia się z innymi. W domu bardzo ją chwalą. Prosta dobra chrupiąca surówka. Polecam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Fabains |