Surówka z kapusty pekińskiej chrupiąca

Przepis kulinarny

Składniki:

Kapusta pekińska,
ogórek szklarniowy,
dwie średnie marchewki.

Dressing: 2 łyżki oliwy lub oleju, sól, cukier, magi, ocet.

Jak przyrządzić?

Kapustę kroimy na średnie kawałki. Ogórek wzdłuż na 4 części i na plasterki. Mieszamy w misce razem z kapustą. Dodajemy 3/4 łyżeczki cukru i 2 duże szczypty soli. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy zszatkowaną marchewką (kawałeczki nie za grube i nie za cienkie). W kubku rozpuszczamy 2 łyżki wody + 2 łyżki oliwy + niecała łyżeczka octu + łyżeczka magi. Mieszamy dodajemy do surówki, mieszamy wszystko i po kilkudziesięciu minut jest gotowe.

Uwagi:

Surówkę opracowałem na podstawie kilku przepisów z kuchni chińskiej i nie tylko, ale efekt jest godzien podzielenia się z innymi. W domu bardzo ją chwalą. Prosta dobra chrupiąca surówka. Polecam.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt4 zł
AutorFabains

Surówka z kapusty pekińskiej chrupiąca: Podobne przepisy

Surówka z kapusty pekińskiej chrupiąca: wypróbuj również

Powiązane Tematy